Sécurité alimentaire et droits socioéconomiques (français)
Jeudi 14 Novembre 2024 - 11:15h - 12:30h
Roland Melaine Toe, Université du Québec à Montréal (UQÀM)
Quelle responsabilité de l'État face à la mise en œuvre du droit à l'alimentation (la sécurité alimentaire)? Le droit à l’alimentation, vecteur de la sécurité alimentaire, a longtemps fait l’objet de débats contradictoires, d’une part, sur son appartenance à la catégorie des droits humains et, d’autre part, sur sa justiciabilité. Mais, au regard de son importance dans la vie de l’être humain, la prise de conscience semble avoir évolué sur son sujet. S'il est vrai que des insuffisances existent dans sa mise en œuvre en raison de la faiblesse constatée souvent dans son régime juridique au sein des États, il n'en demeure pas moins que sa prise en compte par les textes juridiques à l'échelle internationale est significative. En cela, affirmer que l'État en tant qu'entité qui incarne la souveraineté nationale, ait la vraie responsabilité pour lutter contre l'insécurité alimentaire et favoriser la jouissance du droit à l'alimentation par sa population, devrait être perçu comme la norme. Toutefois, la norme en question peut souffrir de défis majeurs compte tenu des disparités qui existent entre les États au regard de leurs situations économiques différentes. D'ailleurs, c'est l'une des raisons qui fait du droit à l'alimentation ou de la lutte contre l'insécurité alimentaire une problématique internationale qui commande une action collective de l’ensemble de la communauté internationale.
Marie-Lara Hubert-Chartier, Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)
Inclusive governance of urban food security – Bridging gaps and empowering communities. The power of the human right to adequate food for collective action For decades, collective action and cooperation around the right to food (RTF) has played a pivotal role in tackling the interconnected issues that affect the people and the planet – and build a more just and equitable world for present and future generations.
The realization of the RTF in urban settings faces several significant challenges. Addressing those requires integrated approaches involving multiple stakeholders including governments, civil society, private sector, and communities. Agrifood systems require urgent and sustainable transformation. The RTF provides a normative framework that cohesively responds to multiple and interdependent demands on food security and nutrition. The RTF emphasizes the importance of inclusive and participatory decision-making processes, ensuring that those directly affected by food insecurity have a voice and meaningfully contribute to shaping policies and strategies to address it. It calls for a holistic approach to food security. It underscores the interconnectedness of agrifood systems including agriculture, environment, health, education, social protection, and labour rights and calls for coordinated efforts and policy coherence.
It also provides a framework for assessing states’ compliance with their human rights obligations as well as accountability mechanisms and monitoring. A multistakeholder panel discussion would address the challenges associated with urban settings, integrating clear avenues for legislative and policy frameworks grounded in human rights and the RTF. This would include experiences from the Global South, including on the right to food and diet transition, nutrition front labeling, taxation on unhealthy food, and other legal means to ensure the fulfillment of the RTF. Panel discussion would also introduce the Right to Food Guidelines, which spearheaded the creation of policy and legislative tools and fostered participatory decision-making processes contributing to normative instruments, and the report “Strengthening urban and peri-urban food systems to achieve food security and nutrition, in the context of urbanization and rural transportation. (CFS-2024. HLPE-FSN Report#19)